Passa al contingut principal

CALÇOTADA TVA 2023

A l'etapa de la Transició a la Vida Adulta (TVA) tenim una tradició molt esperada: "La Calçotada"

L'equip de la secció us explica tot el procés fins arribar a la gran diada:

Al setembre com cada inici de curs, la Lupe, mare de l’Enric, ex-alumne de l’escola, ens porta els calçots per poder-los plantar al nostre hort. Aquest any hem anat a buscar-los a casa seva i els nois de la TVA molt agraïts els vàrem deixar a la caseta de l'hort pel dia de la plantada tenir-los a punt. Estem molt agraïts a la Lupe i l'Enric per la seva generositat.


El següent dia de taller d'hort tot el grup vam fer la plantada:

En primer lloc, per tal de plantar calçots vam preparar la terra adequadament, ja que ha d'estar ben llaurada i ben esponjosa. Hem hagut de fer els solcs, deixant una separació d'uns 70 centímetres entre un i altre. Va ser una feinada, però ens va quedar super bé!


Després tocava plantar les cebes, és important fer-ho en el lloc adequat: La ceba es planta al fons del solc, no a la part alta. El perquè de plantar així les cebes per a calçots és força senzill: durant el cultiu dels calçots els haurem de "calçar", i això ho farem amb la terra que ha quedat als costats de les cebes. La distància que s'ha de deixar entre una ceba i l'altra és d'aproximadament un pam: uns 20-25 centímetres. No s'ha de tallar el cap de les cebes. Això accelera massa la sortida del brot, i no és convenient, s'ha de deixar que segueixi el seu procés natural. 

Un cop ho tenim tot plantat, ja podem començar a regar. S'ha de regar amb força aigua, un parell de cops per setmana estarà bé si volem que es facin grans. 

Durant tot el procés de creixement del calçot, d'octubre a març, els hem anat calçant i regant, constatant com s'anaven fent grans a poc a poc, amb ganes de que arribés el dia de la calçotada per menjar-nos-els!


Quan ha arribat març, per fi toca collir els calçots i tot el grup ha participat amb molta predisposició i amb moltes ganes encara que va ser un dia de pluja.

N'hem collit moltíssim i els hem deixat preparats per la setmana següent! 


Ara ja sí, després de 5 mesos des que els vam plantar a l'hort de l'escola i de regar-los i calçar-los durant tot aquest temps, el grup de la TVA ens disposem a preparar la Calçotada, enguany el dijous 16 de març, ja que tradicionalment la fem pels volts de Sant Josep.  

Durant tota la setmana hem estat preparant aquest gran esdeveniment:

El dimarts, dia de compres, vam anar al Mercat de Sarrià, amb la llista per comprar els ingredients per fer la salsa i les postres.

El dimecres a taller de Cuina vam fer la salsa pels calçots amb la nostra recepta de sempre, que queda boníssima. Us compartim la recepta per si us animeu:


També vam preparar de postres el flam de pinya que podeu trobar al Receptari Inclusiu, ens surt sempre molt bo i tenia una pinta... que ens va costar esperar al dia següent per menjar-nos-el!


Per fi va arribar el dijous 16 i tot el grup, ens vam distribuir les feines per poder gaudir del dia.

Aquest any la climatologia acompanyava i hem pogut gaudir de la calçotada a l’espai del fòrum preparant els calçots a la barbacoa, la veritat és que ens vam quedar molt bons.

Vam preparar-ho tot per dinar plegats a l'aula de la TVA1 i vam podem convidar als finalistes de la TVA del curs passat i ex professionals de l'etapa de la TVA. Així doncs van poder venir l'Oscar i el Paco, junt amb la Fina i el Joan, a més de l'Enric. Ens ha fet molta il·lusió que vinguessin a dinar amb nosaltres i compartir la Calçotada amb ells.

 Ha estat un dia extraordinari, amb molt bon ambient, compartint la satisfacció de la feina feta al llarg d'aquests mesos amb molt bon resultat!

Secció TVA

Comentaris