Passa al contingut principal

SETMANA CULTURAL '24: LES MÚSIQUES DEL MÓN

 

La setmana passada, del dilluns 15 al divendres 19 d’abril, el grup de TVA vam canviar les classes i tallers habituals per celebrar la Setmana Cultura. El tema de treball ha estat “Les músiques del món”.

Per començar, dilluns vam fer la presentació de la programació de la setmana, explicant els diferents tallers, activitats i sortides que faríem. 

A continuació vam donar espai a l’assemblea on cadascú aportava les expectatives, els coneixements o interessos relacionats amb la música; quins estils musicals coneixen, què sabem de la història de la música, els diferents estils i ritmes, quin és el nostre estil preferit... Alguns companys van exposar el seu propi projecte i ens van compartir material que van portat de casa. Això va servir per conèixer una mica més els gustos i interessos de cadascú.

Per la tarda vam fer una pluja d'idees de les diferències més generals de la cultura de la música entre continents. Partint d'aquí, vam fer un taller artístic i entre tots havíem de pintar un mapa mundi en el qual posteriorment hauríem d'ubicar diferents instruments.

El dimarts vam continuar amb la confecció del mural del mapa mundi. 

Acte seguit vam fer una assemblea per parlar en detall dels tipus d’instruments de percussió, de vent i de corda, i vam relacionar-los amb la seva historia tradicional per ubicar-los als països o continents d’origen. Vam veure diferents instruments, alguns coneguts i altres que no coneixíem, i procuràvem entre tots ubicar-los al mapa segons el seu possible origen. Va ser una activitat molt interessant que va donar peu a escoltar cançons i ritmes d’arreu del món i ens vam animar a representar-los!

Per la tarda vam fer el taller d’audició al gimnàs, una sessió molt dinàmica que es basava en fer un recorregut per diferents cultures musicals a partir de cançons representatives d’arreu del món. 

Aquesta sessió va ser molt dinàmica, havíem de representar els diferents estils i cultures musicals que escoltàvem amb els instruments proposats. L’activitat va donar molt de sí, va sortir des de Pop, Jazz, Gospel, Rock, música clàssica...

Dimecres vam continuar amb el projecte d’investigació tot basant-nos en llibres, en la guia educativa del concert espectacle que veuriem a l’endemà, i en els recursos dels quals disposàvem online. 

L’objectiu era prendre consciència de les diferències més evidents de la història de la música i la evolució dels instruments segons la cultura i el continent. Vam fer un visionat de cançons amb una base únicament instrumental d’Àfrica, Asia, música tirolesa d’Europa, d’Orient mitjà, hindú, música europea popular d’arrel tradicional hispana, música europea d’arrel tradicional catalana, música popular llatina, música d’arrel tradicional andina, música d’influencia afroamericana... 

Vam anar veient des d’instruments coneguts com la trompeta, la guitarra, el piano, l’acordió, els bongos, la caixa xinesa, el gong xinès... com instruments més desconeguts i antics. Cadascú va triar els instruments que més els van cridar l’atenció per col·locar-los a la zona del mapa mundi on correspondrien.

Alguns dels que més van sorprendre i van agradar al grup van ser el cordòfon i la flauta de pan propis de la cultura andina, la tabla de percusió i el bansuri de l’India, el càrcabes i el bendir tradicionals d’orient mitjà, l’alphorn o “trompa dels Alps”, l’idiòfon puntejat “Mbira” i el xequeré d’origen africà, entre d’altres. 

Per la tarda vam preparar la sortida del dia següent, vam estar veient fotos del Palau de la Música Catalana i repassant la ruta que faríem. 

Després vam improvisar una sessió-concert musical protagonitzada per ells mateixos, aprofitant el micròfon que va portar la Malena, tot aprofitant el bon temps i la maravellosa terrassa de la TVA. 

Dijous vam iniciar la sortida cap al Palau de la Música Catalana de Barcelona, per assistir al concert-espectacle “Les músiques del món”. Un espectacle en el que es feia un recorregut per diferents països i cultures musicals on la veu seria el principal i únic instrument. Amb aquesta posada en escena, es pretenia mostrar i donar a conèixer les diferents recursos i possibilitats sonores que ens ofereix la veu humana. 

Els aspectes a destacar d’aquest espectacle van ser:

- L’exploració de recursos vocals. Un treball acurat de diferents colors, tessitures, emissions d’aire, moviment de llavis, ressonadors vocals, imitació d’instruments musicals com la balalaica, la trompeta, la conga... Una proposta que ens ajudaria a prendre consciència de la possibilitat d’imitar un so qualsevol, on caldria primer entrenar l’oïda, retenir la informació i ser capaç de copiar-ne el patró amb els nostres recursos vocals. 

- La improvisació: Una posada en escena molt dinàmica, senzilla a nivell escènic on els músics-actors tenien llibertat per anar creant de manera lliure.

- La geografia dels sons: Es realitzava un recorregut per diferents cultures musicals a partir de cançons representatives.  

Després del visionat d’aquest espectacle que va agradar moltíssim a tots i totes, vam anar a dinar al Mc donalds de plaça urquinaona per després agafar el bus 7 i el bus 113 i tornar a l’escola. 

Va ser una jornada fantàstica on tots i totes vam gaudir cada moment, i la valoració dels alumnes envers el concert va ser excel·lent.


El divendres, últim dia de la setmana cultural, vam iniciar la confecció dels punts de llibre que prepararíem per Sant Jordi, amb temàtica de les músiques del món i els instruments que cadascú va triar. Finalment penjaríem el mural del mapa mundi amb un recull de fotos de tota la setmana, com les que podeu veure aquí al blog. 

El grup de TVA va acabar la Setmana Cultural amb molt bones sensacions, nous aprenentatges i moments molt divertits i interessants. Tot el que dóna de si un tema tant ampli com la música, la seva història i la seva cultura, ens va permetre compartir aprenentatges i coneixements previs, així com corroborar que a tots els alumnes de TVA d’aquest curs els agrada el tema de la música i això els ha permès poder compartir, improvisar, crear i aprendre els uns dels altres.

Esperem que us hagi agradat el nostre projecte! 

Alumnes i equip TVA 23-24




Comentaris

  1. Ben explicat i es veu molt digne. Felicitats!

    ResponElimina
  2. bruutall!! enhorabona👌

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada