Passa al contingut principal

TEMA D'INTERÉS TVA: L'ORIGEN I LA TRANSFORMACIÓ DELS ALIMENTS

Com cada curs, la TVA ens centrem en un tema d'estudi. Ja que la dieta és un aspecte important, tant per a la nostra salut com pel nostre cos, aquest any hem volgut treballar "L'origen i la transformació dels aliments" i així aprofundir en els aspectes més importants d'una dieta equilibrada i saludable.

1. En primer lloc, hem après a identificar d'on provenen els aliments que són més propers a nosaltres i consumim més, classificant-los segons el seu origen sigui animal, vegetal o mineral.

Hem utilitzat diferents recursos per interioritzar els conceptes treballats:

  • Compartint coneixements previs en assemblea per entre tots i totes, anar ampliant el ventall d'aliments saludables i classificant-los segons l'origen.
  • Mitjançant fitxes de treball, per reforçar conceptes, vocabulari i lectoescriptura de manera individual, cadascú amb els suports necessaris.
  • Per aprendre de forma lúdica i motivadora, hem creat un concurs de preguntes i respostes en parella per fomentar el debat i l’intercanvi d’opinions. Per cada encert obteníem punts i el grup guanyador podia escollir una activitat del seu interès relacionada amb el tema.
  • A partir d'un llibret d'imatges reals, tant de forma individual com grupal, hem pogut treballar de forma autònoma la classificació i relació dels aliments segons el seu origen.

Totes aquestes activitats ens han permès fiançar el hem anat aprenent durant les sessions d’estudi.


  • Aprofitant les sessions de Tecnologies, hem continuat treballant l'origen dels aliments i la importància de dur una dieta saludable, ara de manera interactiva, elaborant el nostre propi material mitjançant dues aplicacions que oferien diferents recursos, com ara:
- Jocs de classificació
- Activitats de relació
- Petits vídeos explicatius
- Puzzles

Aquesta plataforma ens ha permès treballar de manera autònoma, així com fer un seguiment individual de l’evolució i dels conceptes que han estat assolits.

  • Per finalitzar la primera part d’estudi sobre el tema vam crear, entre tots i totes, un mural amb els aspectes treballats més importants: 


2. Un cop tenim clar l'origen, seguint amb la unitat didàctica, hem estudiat com transformar els aliments mitjançant diferents processos: Els processos treballats han estat la transformació mitjançant la calor o el fred, usant el congelador o els fogons entre altres. També tècniques on s'utilitzen parts del cos, com ara els peus en el procés de fer most o les mans per fer oli d'oliva.

  •   A més ens hem posat en contacte amb la formadora i dinamitzadora alimentària Txell Rubio, creadora del projecte Som com SomElla ens ha orientat i donat pautes per dur a terme receptes senzilles, utilitzant ingredients saludables que ens ajudin a mantenir una dieta equilibrada. 
  • Hem posat a la pràctica tots aquests coneixements  al Taller de Cuina per fer una "transformacio": en aquest cas, agafant com a aliment d'origen la llet i fent-ne formatge fresc. 
Per entendre que li passava a la llet a cada pas del procediment, vam explicar la recepta de forma seqüenciada. Després, és clar, ens vam posar a treballar!




Us ensenyem el resultat un formatge fresc fet per nosaltres que va quedar d'allò més bo. 

Segur que repetirem!

GRUP TVAs

Comentaris