Passa al contingut principal

Com crear un espai sensorial a casa

Com sabreu a l'escola disposem d'un espai molt especial pels alumnes, la sala multisensorial o snoezelen. La idea és compartir amb tots vosaltres idees i conceptes per poder crear a casa un espai semblant on tots podrem relaxar-nos i compartir moments agradables en aquests dies tant desconcertants.

Us aconsellaríem que poguéssiu habilitar un lloc que no fos l'habitació de l'infant o adolescent si és possible, i deixar alguna cosa que faci referència en el lloc de l'activitat, doncs la persona s'acostumarà i això permetrà que ens la demani si la vol realitzar (es poder deixar uns coixins al terra o una manta agradable, o una petit matalàs, ...


Es important crear un ambient relaxat, baixant la llum per poder posar petites llumetes, com les de l'arbre de nadal, petites formes amb llums a piles... també ajuda una música relaxant que us agradi o dels reculls de música i imatges de youtube amb el mòbil o la tauleta.


Busqueu per casa diverses textures, unes que siguin agradables i altres que encara que ens puguin semblar desagradables ens poden sorprendre:fregalls, raspalls per la roba o sabates, draps suaus, pinzells de maquillatge, podeu crear cortines de plàstics, de roba, fustetes o de feltre, raspalls de dents, pilotes antiestrès de dureses diferents o amb textura,...
Tot aquest material ens servirà per posar-les en contacte amb la pell dels braços, les cames, el coll,... tot fent poca pressió i quasi com pessigolles!


També ens poden ser d'utilitat mantes o robes grans per embolicar-nos, a algunes persones notar els seus límits corporals els serveix per relaxar-se, així com també fer servir el massatge de pressió en el seu cos,...



Podeu utilitzar cremes hidratants per fer massatges, amb diferents olors o perfums, veureu que possiblement al cap d'uns dies ens agradin algunes més que d'altres i us demanin alguna concreta.

també podeu fer servir vaporitzadors de diferents olors o fins hi tot colònies per anar mantenint un aroma a l'ambient.


Si disposeu d'esterilla elèctrica que dóna calor la podeu utilitzar per posar-la en contacte amb l'esquena, la panxa, els peus,... sempre controlant la temperatura, així com coixins de llavors que es poden escalfar al microones o inclús draps escalfats amb aigua calenta, ajuden a la relaxació.


Si disposeu de materials vibratoris tipus algun matalàs elèctric, o d'aquests aparells de massatge petits que funcionen amb piles, en algunes persones els és agradable tant el massatge com aplicar-los amb certa pressió o deixant que ells mateixos se l'apliquin.
A vegades algunes persones necessiten experimentar amb tots aquests objectes i posar-se'ls a la boca, per tant heu de tenir en compte que tot el que fem servir no suposi cap perill i supervisar l'activitat en tot moment, així com per estar atents a les reaccions i possibles demandes.
També serà important en aquests casos tenir a l'abast objectes com mossegadors o objectes que sabeu que són segurs per mossegar i descarregar tensió, donant també espai perquè ho puguin experimentar.



Podeu buscar una caixa on guardar tots els objectes i materials i anar-los presentant a mida que els aneu utilitzant i desar-los a mida que els canvieu o que van perdent interès, és important no oferir tots els estímuls de cop! millor experimentar amb un tipus, gaudir, endreçar i presentar un altre.


La durada d'aquesta activitat pot ser del que cadascú vulgui o pugui dedicar, segurament al principi la persona amb qui compartiu l'activitat ho gaudirà poc temps, però mica en mica si li és agradable, plaent i relaxant anirà augmentant el temps. També us pot passat que ens acabem relaxant tant que ens adormim, llavors és important controlar el temps de son i després anar a poc a poc despertant-los de forma progressiva i agradable, així com quan anem acabant l'activitat hem d'anar abaixant la música, apagant els llumetes que haguem utilitzat i anant ajudant a sortir poc a poc d'aquest estat de relaxació de forma progressiva, posar alguna música entremig que convidi a anar movent-nos...

Esperem que sigui una activitat que en podeu gaudir en família i que ens ajudi a compartir pell en pell sensacions plaents i amoroses.





Una forta abraçada sensorial de tot l'equip de l'Escola Moragas.

Comentaris