Passa al contingut principal

La Calçotada de la TVA

La calçotada és una de les tradicions que més agraden als nois del grup de Transició a la Vida Adulta (TVA). 

Com cada curs, seguim tot el procés, des de plantar les cebes fins tenir-los a la taula cuits per menjar. En el blog d'avui us expliquem en detall com els alumnes del grup han participat de principi a fi en tot el procés de la famosa calçotada.

A l'inici de curs vam fer la comanda de cebes per calçots a la botiga on-line i ens els van portar a l'escola.

Va ser el següent dijous al taller de l'hort, que tot el grup vam preparar la zona de l'hort per fer la plantada.                            
El primer pas va ser llaurar la terra. Seguidament vam fer els solcs mantenint una distància d'uns 70 centímetres entre un i altre. Aquesta part que va durar tota la sessió del taller d'hort, requereix sempre de molta col·laboració, força i concentració per tal que quedin ben marcats i rectes.

El següent dijous de taller d'hort vam poder plantar les cebes! Hem après que per plantar-les correctament cal deixar un espai de 25 centímetres aproximadament entre elles, i que s'han de col·locar al fons del solc. Després vam delimitar la zona amb el cordill per per tal de protegir-los de possibles trepitjades. 
Hem après també, que un cop plantats, durant el cultiu dels calçots els haurem de "calçar" amb la terra que ha anat quedant al voltant, i també que no haurem de tallar el cap de les cebes per tal de deixar que segueixin el seu temps i procés natural de creixement.

El següent pas va ser regar i anar fent tasques de manteniment de la parcela. Hem après que els calçots necessiten molta quantitat d'aigua per crèixer grans i amb força, per tant, ens vam plantejar regar-los dues vegades per setmana, durant tota la temporada d'octubre a març. Cada dijous a la tarda els nois i noies de la TVA van dedicar una part del taller de l'hort a regar i calçar els calçots.
És una part important del projecte que els alumnes puguin ser partícips del manteniment i la cura dels calçots, que puguin observar en primera persona el creixement, ue gaudeixin treballant a l'hort i del procés amb il·lusió.

A data de 13 de març ens disposàvem finalment a collir els calçots! Tot el grup va col·laborar en la collita i posteriorment van deixar els calçots a la cuina de la TVA.
La setmana següent, el grup de la TVA va tenir molta feina amb els preparatius del dia de la Calçotada que estava programada pel dia 20 de març! Per tant, tota la setmana vam estar programant l'esdeveniment:

El dilluns 17 de març: Vam organitzar la setmana, vam explicar les receptes que cuinariem al taller de cuina i vam preparar la llista de la compra per l'endemà.

El dimarts 18 de març: Vam anar de compres al supermercat Caprabo de l'Illa Diagonal, amb la llista per comprar els ingredients per fer la salsa romesco, les postres, i altres ingredients i begudes per preparar un bon aperitiu!

El dimecres 19 de març: Vam dividir el taller de cuina en dues sessions. La primera, la de la preparació de la salsa romesco, i la segona, la de preparació de les postres (el flam de pinya). Seguint les receptes vam poder col·laborar tots de totes les elaboracions, i hem de dir que tot va quedar molt i molt bé!
El dijous 20 de març: Arriba el gran dia de la Calçotada!

Enguany la pluja ens va acompanyar fins l'últim moment, i és per això que no vam poder gaudir de l'espai exterior del pati, i ens vam haver d'adaptar i reorganitzar l'espai i la preparació, per fer la calçotada al menjador de la TVA. Això va implicar també que els calçots els vam cuinar al forn en comptes de a la barbacoa. Tot i així, ens va quedar tot boníssim i vam poder gaudir d'una calçotada "d'interior" amb bona companyia i bon menjar a taula.

Com poder veure, vam poder gaudir de la companyia de l'Enric i el Jordi Lobo, dos dels convidats habituals de cada any, així com la Prisca, monitora de pati del grup de la TVA que va acompanyar-nos a l'hora de les postres i el cafè. Cal dir que ens van felicitar per com ens havia quedat la salsa romesco i el famós flam de pinya!
Estem molt satisfets de la feina feta i els resultats obtinguts!

Secció TVA. 

Comentaris