Passa al contingut principal

L'AULA MULTISENSORIAL DE L'ESCOLA

 

L’any 2020, després de varis cursos constatant que era una eina imprescindible per alguns dels nostres alumnes, i amb molt d’esforç per trobar fonts de finançament, vam inaugurar a l’escola una nova Aula Multisensorial. Es va instal·lar un mòdul més gran que hem anat equipant durant tots aquest anys, sempre seguint la filosofia Snoezelen, que és la combinació de dues paraules holandeses que vol referir-se al concepte de impregnar-se de sensacions relaxants.

L'aula multisensorial és un espai dissenyat perquè les persones puguin interactuar amb el medi a partir d’estímuls sensorials i amb això potenciar les seves habilitats socials i intel·lectuals. De manera que les aules d'estimulació sensorial s'utilitzen per treballar les capacitats personals a través de les sensacions, millorant les habilitats de percepció i afavorint la integració sensorial. L’objectiu principal a l’aula multisensorial és doncs crear un espai i un ambient tranquil i segur, en el que la persona pugui gaudir d’experiències sensorials positives i d’un temps de relaxació i trobada personal.

Els espais d'estimulació sensorial i Snoezelen es caracteritzen per promoure la relaxació, l'autoconfiança i l'autocontrol. Igualment, són contextos que incentiven l'exploració i les capacitats creatives i, alhora, aporten benestar i redueixen les alteracions conductuals.

Els sentits són l’entrada pel desenvolupament de les funcions cognitives i emocionals en etapes primerenques. En aquest context, una aula multisensorial és un espai molt efectiu per potenciar l'aprenentatge, especialment en entorns d'educació especial, on els alumnes amb discapacitat poden ampliar els coneixements i millorar les habilitats mitjançant la percepció d'estímuls.

Així l’Aula Multisensorial ens permet, sobretot, entre d’altres objectius:

  • Promoure les habilitats sensorials i afavorir la seva integració.
  • Millorar la coordinació, la concentració i la capacitat d’atenció.
  • Desenvolupar el pensament lògic i la causa-efecte.
  • Contribuir a la socialització i millorar les habilitats comunicatives.
  • Treballar les funcions cognitives a través de l'activació corporal, ja que als espais multisensorials disposem d'aparells per exercitar les diferents parts del cos a través d’estímuls sensorials.
  • Millorar la qualitat de vida, incrementant la seva capacitat d'autonomia i afavorint el seu benestar emocional i psicològic.

Així treballem a través dels sentits, emprant materials multisensorials per promoure l'exploració i, simultàniament, l'aprenentatge, així com el pensament lògic i altres habilitats esmentades anteriorment:

  • Vista: l’estimulació visual es treballa a través de materials com ara la fibra òptica, la taula de leds o els llums sensorials. També es poden emprar projeccions a les parets, sostres i terres. A través dels llums, alternant les càlides i les relaxants, es pot fomentar la gestió de les emocions, l'atenció i l'autonomia.
  • Oïda: per estimular aquest sentit, la música és una de les millors opcions per incentivar la creativitat i promoure la relaxació, entre altres sensacions.
  • Tacte: en aquest cas, es fan servir diferents materials de diferents textures per aportar sensacions diverses i exercitar la psicomotricitat gruixuda i fina, així com la conscienciació corporal i els seus límits.

A l’Aula Multisensorial, tot i que és menys freqüent també podem treballar:

  • Olfacte: l’olfacte es pot estimular amb la identificació de diferents olors perquè aprenguin a distingir-les, a través de difusors d’olor o amb olis essencials per massatge, d'una forma divertida alhora que didàctica. En aquest sentit, també es fomenta la memòria.
  • Gust: estimular el gust en una aula multisensorial pot ajudar els menors a diferenciar els sabors i textures dels aliments i a enfortir la mobilitat bucal, labial i lingual. A més, es contribueix a millorar el control de la succió, la deglució i la masticació.

Us deixem algunes fotos dels alumnes del grup del GAE, a l’aula Multisensorial de l’escola:


A través de la projecció d’imatges a la paret, escollint la postura que els hi vingui més de gust al matalàs (en el que poden escollir també estímuls de vibració i/o cobrir-se amb la manta de pes) i amb alguna música relaxant, vivim moments de calma, propiocepció i connexió personal.

 


Un dels element més motivadors a l’aula, sol ser la columna de bombolles, ja que visualment és un estímul molt potent i crea un efecte hipnòtic i relaxant que sol atreure a la majoria d’alumnes. La columna a més està connectada amb la tecnologia de Luminea (Qinera) que permet als alumnes interactuar, canviant el color, per exemple, a través de la tauleta o amb un commutador, afavorint activitats de causa-efecte, l’atenció i diferents habilitats cognitives, així com activitats en grup reduït (2/3 alumnes).


Altres elements que podem trobar a la nostra aula són la fibra òptica que afavoreix el treball de manipulació tàctil a través de l’estímul visual o també la butaca de vibració, que afavoreix la relaxació i la consciència corporal: poder sentir el nostre propi cos i que aquesta sigui una experiència relaxant i positiva és un guany molt important en alguns casos.


Per últim ús ensenyem la taula de llum, en la que es poden treballar amb materials molt diferents. En aquest cas veiem les peces translúcides amb formes geomètriques de diferents colors. Segons les necessitats i capacitats de cada alumne les utilitzarem de diferents maneres, buscant el treball de motricitat fina, la manipulació funcional, fomentant la creativitat i la capacitat d’atenció entre d’altres. 


G.A.E. (Grup d'Atenció Específica)

-       


Comentaris