Passa al contingut principal

TVAs: SETMANA CULTURAL' 22

Com cada curs, la TVA es centra en un tema d'estudi per la Setmana Cultural enguany han treballat al voltant de l'obra d' Antoni Gaudí, el reconegut arquitecte barceloní, màxim representant del Modernisme català i de qui podem trobar grans obres a la nostra ciutat.

Abans d'endinsar-nos a treballar en aquestes grans obres arquitectòniques, vam fer un recorregut per la seva vida: Vam descobrir a què es dedicava i quins eren els seus gustos. 

Vam veure que a Gaudí, com a nosaltres, li agradava la ceràmica! Sempre intentava integrar a la seva arquitectura tot allò que dominava, com per exemple, la vidrieria o la fusteria. 

També vam aprendre que li agradava respectar la natura i integrar-la a les seves obres i que, per això, construïa inspirant-se en la geometria natural.

Entre totes vam crear la nostra pròpia auca d'Antoni Gaudí on, mitjançant imatges i rimes molt divertides, vam explicar tot el que havíem après. Vam utilitzar internet per documentar-nos i tenir així una mostra de com pintar les imatges que faríem servir.

Finalment vam donar color al fons retallant de forma aleatòria cartolines de diferents colors, tot recreant l'estètica d'un vitrall. Vam repassar les nostres rimes i vam relacionar cada imatge amb el text.



I, després de molta feina, aquest va ser el resultat!


 Un cop vam conèixer les característiques més importants de l'estil i la vida de Gaudí, ens vam ficar de ple, literalment, en algunes de les obres més importants. Vam "visitar" de manera virtual la Sagrada Família i la Casa Batlló, fent servir una experiència immersiva que vam poder gaudir des de l'aula. Vam poder identificar molts dels aspectes arquitectònics que havíem estudiat, com ara les vidrieres de la Sagrada Família o com Gaudí integrava les formes de la natura a la Casa Batlló. Va ser una experiència molt motivadora!



  Durant tot aquest procés ens vam adonar que Gaudí utilitzava en moltes de les seves obres la tècnica  del trencadís, un tipus de creació de mosaics amb fragments colorits de ceràmica. Ens va semblar tan bonic que vam voler fer-ne un de propi: vam utilitzar una petita caixa, peces de ceràmica de colors, cola blanca i fang. 
 Agafant com a inspiració les seves peces que hem trobat als llibres de consulta, vam poder crear la nostra propia composició del mosaic del trencadís. Per enganxar les peces vam utilitzar silicona calenta i vam emplenar els buits amb cola blanca per reforçar-les.




Un cop tot sec, vam tornar a emplenar els buits amb fang blanc seguint el mètode que utilitzava Gaudí a les seves obres.


  També vam voler reproduir a petita escala els vitralls de la Sagrada Família, un dels elements més característics de les arquitectures de Gaudí. Vam utilitzar materials senzills dels que disposem a l'escola per reproduir de forma simplificada el seu estil: cartolina negra, paper cel·lofana i plàstics de diversos colors. 

En primer lloc, vam utilitzar una plantilla amb diverses formes dibuixades que posteriorment vam retallar. Seguidament vam enganxar als buits les diferents textures tot combinant els colors.


Finalment vam col·locar les nostres vidrieres a les finestres de la classe per observar què passava i… mireu! els raigs de sol van il·luminar de colors l'aula.


  Per finalitzar la Setmana Cultural i vivenciar tots els conceptes treballats a l'aula, vam fer una sortida al Parc Güell: Vam preparar tot el necessari i ens vam dirigir en la furgoneta del centre cap al recinte. El Parc Güell va ser construït amb la idea principal de ser una urbanització de gent adinerada. Finalment, el projecte no es va poder dur a terme i es va convertir en un parc públic, per gran sort de tots nosaltres! A l'inici del nostre recorregut i, des de les precioses vistes del parc, vam poder veure també la Sagrada Família i com es veia de gran entre els edificis de la ciutat.

Vam poder veure com, tant als espais de descans com a les estructures de les seves construccions, Gaudí respectava la naturalesa integrant-hi la seva forma.

  En arribar a l'escalinata principal vàrem poder gaudir de les tres fonts. La primera que ens vam trobar a les escales simulava un conjunt de troncs coberts de vegetació, la segona font contenia l'escut de Catalunya i una serp en representació a la medicina i, finalment, la tercera i més coneguda, el drac fet amb la tècnica del trencadís.


  Aquestes escales ens van conduir a la sala Hipòstila que Gaudí va construir amb la idea de ser el mercat de la urbanització. Tot el seu sostre estava guarnit amb la tècnica del trencadís, era impressionant!


 Per acabar la sortida vam seure a gaudir d'un bon pícnic per recuperar forces abans de tornar a l'escola. 

Ens ho vam passar molt bé i ens va encantar tenir la sort de poder gaudir del parc i del bon temps!

Ha estat una setmana Cultural molt interessant, hem aprés i gaudit molt de l'obra de l'Antoni Gaudí.

Secció TVA

Comentaris