Passa al contingut principal

ELS CÀRRECS A LA TVA

Avui us volem ensenyar com funciona la dinàmica dels càrrecs a l'etapa de TVA.  A l'escola es van treballant certs càrrecs cursos previs a la TVA, i en aquesta  etapa afegim els càrrecs de secció els quals requereixen major responsabilitat fora de l'aula.

Els dilluns al matí durant l'assemblea es fa la repartició de nous càrrecs. Aquests aniran canviant quinzenalment de manera que durant el curs podrem participar de manera rotativa i sistemàtica dels càrrecs. La repartició es decideix en conjunt alumnat i mestres, tenint en compte sempre els interessos i preferències, sense deixar de banda els objectius d'aprenentatge i l'assoliment de nous hàbits i responsabilitats, per tant assegurarem la participació en el major nombre de càrrecs possible depenent de les necessitats individuals i de grup. A part de l'elecció dels càrrecs quinzenalment, posteriorment es faran valoracions individuals i conjuntes sobre com està funcionant.



Els càrrecs d’etapa TVA es divideixen en dos subgrups segons l'espai on es porten a terme, el moment del dia i el nivell de responsabilitat que requereixen. Els càrrecs que denominem “de secció” propis de l’etapa TVA, van enfocats a donar major responsabilitat i autonomia als alumnes més grans de l'escola, que a la seva última etapa d’escolarització podran acabar d’assolir aquests hàbits i a prendre consciència de la presa de decisions individuals i en grup, resolució de problemes i conscienciació de la responsabilitat de la tasca de cadascú en el funcionament del dia a dia. Aquests càrrecs estan enfocats també a espais externs i no només a l’aula, de manera que cooperem en cuidar els espais comuns i mantenir-los en ordre.

Càrrecs d’aula:
  1. Clima
  2. Calendari
  3. Passar llista
  4. Secretari
 
 Càrrecs de Secció:
  1. Buidar el rentavaixelles
  2. Menú del dia
  3. Ajudant de cuina
  4. Parar taules
  5. Cuidar les plantes de les zones de TVA
  6. Menjador: càrrecs del pa, aigua i postres

Els càrrecs ens permeten treballar com equip, implicar-nos activament en les dinàmiques de classe, adquirir responsabilitats pròpies de l'edat i l'etapa, assolir noves habilitats, autonomia, seguretat, autoestima i sensació de pertinença al grup.

Els alumnes compten amb suport visual amb l'estructura de passos a seguir o amb suport intermitent per part del referent. En moltes ocasions els alumnes més veterans ajuden als companys més nous a iniciar-se en els càrrecs.



L’Axel és l’encarregat del calendari, doncs cada dia a l’arribar a l’escola canviem el número del dia de la setmana i quan cal, el mes. En aquest càrrec es treballa el concepte del pas del temps i ens resulta un suport visual per a la estructuració de la setmana. El Bernat passa llista a primera hora el matí, un càrrec que requereix d’estructura, reforç en la lectura dels noms i amb el suport visual de les fotos dels companys.  


El Pablo fa el càrrec del menú, on cada dia mirem el que toca per dinar i ho apuntem a una pissarra per la classe. També s’encarrega del càrrec de revisar el temps que fa cada dia. Col·loca el pictograma corresponent que servirà com a suport visual als alumnes que ho necessitin, i revisem la temperatura que fa.


L’Izan, com a secretari, ajuda al grup classe a recollir papers a la impressora, portar documents al despatx, repartir feines a la classe, entre d’altres.


La Maria i el Pablo fan el càrrec del rentaplats a la cuina de la TVA. Cada dia després de dinar, es carrega el rentaplats amb els plats, gots i coberts del grup TVA i al dia següent al matí el buiden. El Pablo fa servir el suport visual amb els passos a seguir amb pictogrames, l’ajuda a fer el càrrec pas per pas, proporcionant-li seguretat i ordre. 


Després d’esmorzar l’Izan s’encarrega de mirar com estan les plantes de la terrassa de la TVA, i de regar-les quan cal. Prenem consciència de com ajuda la pluja a l’estat i manteniment de les plantes, i això també ens ajuda a anticipar si caldrà regar o no. L’Álvaro està realitzant el càrrec d’omplir les gerres d’aigua pel menjador de TVA. Baixem a la cuina on omplirà les 4 gerres i les tornarà a pujar a la cuina de secció. Aquesta tasca requereix molta concentració en els desplaçaments.


L’Àxel para les taules abans de l’hora de dinar on ens fixem que hi ha de menú per saber quin parament de taula es necessitarà. Durant el dinar la Maria, com a ajudant de cuina realitza varies funcions: recollir plats després de dinar, ajudar al monitor de menjador a buidar els plats, llençar les escombraries, carregar el rentaplats i escombrar i fregar la cuina. 


Esperem que us hagi agradat saber una mica més d'aquestes tasques tant importants, tant com als nostres alumnes els agrada participar-hi.

Secció TVA

 



Comentaris

  1. Laura Leoz26/1/24 12:35

    LAURA LEOZ: M'encanta la voluntat de l'equip per mantenir ambient i reptes adequats a l'etapa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Seguim els bons exemples que ens vau deixar! ;-)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada