Passa al contingut principal

Taller contra el Malbaratament Alimentari

El passat dia 3 de febrer, un grup d'alumnes dels grups de Secundària i  TVA van participar de l'activitat de  l'Espigolada de les taronges amargues al Monestir de Pedralbes. Hi vam anar caminant des de l'escola i abans de començar l'activitat, vam poder gaudir dels jardins i visitar l'hort Medieval que hi ha a un pati interior, anomenat L'Hort Petit del Monestir, on ens van explicar que va ser reconstruït com devia ser a l'època.


L'espigolada  l'organitza el Districte de Les Corts, juntament amb la Fundació Espigoladors i dins la seva lluita per l'aprofitament dels aliments, contra el malbaratament alimentari, participem del projecte #BarcelonaEspigola on després de recollir les taronges amargues dels fruiters de diversos districtes de  la ciutat de Barcelona, les aprofiten per transformar-les en melmelada. Una melmelada batejada amb el nom de “La Marga”, que serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària, risc d'exclusió social, o altres situacions de risc. 
Primer l'agència de Salut Pública analitza la fruita per garantir-ne el seu consum, i després l'obrador Es Im-perfect” processa i transforma la fruita en melmelada.

Així doncs, la primera part d'aquest recorregut comença amb la recollida de fruites que no podran aprofitar-se per vendre al sector comercial. Aquí podeu veure els nois i noies de l'escola, equipats amb les ulleres de protecció i la perxa, participant i gaudint d'aquesta activitat:





Un cop realitzada l'espigolada al Monestir de Pedralbes, els alumnes que van participar van poder compartir la seva experiència amb els seus companys d'aula, tot explicant-los la feina que havien fet per tal d'estar preparats per a la següent sessió:

- Taller contra el Malbaratament Alimentari:
El dia 2 de març, dos treballadors d'Espigoladors van venir a l'escola per tal de fer intercanvi d'experiències i explicar-nos tota la feina que fan.
Entre altres coses, ens van explicar que la taronja amarga té un gust massa fort i això fa que no sigui possible vendre-la com a fruita i prou. Tot aquest projecte doncs, té com a objectiu poder-les aprofitar, i no veure tota aquesta fruita a les escombraries o malgastades i trepitjades al mig del carrer. Per això el procés de fer-la melmelada és una molt bona opció per donar una sortida a aquesta fruita.

Ens van portar una mostra de la melmelada La Marga recent sortida de l'obrador per que la poguéssim tastar! Tot el grup vam estar sorpresos amb l'intens gust que tenia i els vam explicar que la TVA també fem melmelada al Taller de Cuina.


Aprofitant el tema, vam fer una activitat en dos grups, on vam construir amb unes imatges, la seqüència del procés que passa una patata, des del seu creixement a la terra fins al moment del seu consum i ho vam posar en comú entre tots dos grups per veure'n el resultat final en gran. Va ser molt interessant entendre tot el procés que fruites i vegetals passen fins arribar al nostre plat.




Ens ha agradat molt participar-hi ja que ha estat directament relacionat amb el tema que estem treballant aquest curs els sos grups a l'escola: el reciclatge, on hem parlat en diverses ocasions sobre el concepte de les tres R “Reduir, Reutilitzar i Reciclar”. 
Ha estat molt interessant poder participar directa i activament d'aquest procés amb els espigoladors.


Des de l'escola, ens agrada poder contribuir a la lluita per l'aprofitament alimentari, i esperem poder continuar participant en aquests projectes!

Grups Secundària i TVA

Comentaris