Passa al contingut principal

CALÇOTADA TVA 2022

A l'etapa de la Transició a la Vida Adulta (TVA) tenim una tradició molt esperada: "La Calçotada"
L'equip de la secció us explica tot el procés fina arribar a la gran diada:

- Com cada inici de curs, al setembre la Lupe, mare de l’Enric, ex-alumne de l’escola, ens va portar els calçots per poder-los plantar al nostre hort, i els finalistes de l’etapa de la TVA els van recollir per deixar-los a punt a la caseta de l'hort. Estem molt agraïts a la Lupe per la seva generositat.
 - El següent dia de Taller d'Hort tot el grup vam fer la plantada:

En primer lloc, per tal de plantar calçots vam preparar la terra adequadament, ja que ha d'estar ben llaurada i ben esponjosa. Hem hagut de fer els solcs, deixant una separació d'uns 70 centímetres entre un i altre. Va ser una feinada, però ens va quedar super bé!
 


Després tocava plantar les cebes, és important fer-ho en el lloc adequat: La ceba es planta al fons del solc, no a la part alta. El perquè de plantar així les cebes per a calçots és força senzill: durant el cultiu dels calçots els haurem de "calçar", i això ho farem amb la terra que ha quedat als costats de les cebes. La distància que s'ha de deixar entre una ceba i l'altra és d'aproximadament un pam: uns 20-25 centímetres. No s'ha de tallar el cap de les cebes. Això accelera massa la sortida del brot, i no és convenient, s'ha de deixar que segueixi el seu procés natural. 
 

Un cop ho tenim tot plantat, ja podem començar a regar. S'ha de regar amb força aigua, un parell de cops per setmana estarà bé si volem que es facin grans. 

- Durant tot el procés de creixement del calçot, de setembre al març els hem anat calçant i regant, constatant com s'anaven fent grans a poc a poc, amb ganes de que arribés el dia de la calçotada per menjar-nos-els!- Quan ha arribat març, per fi toca collir els calçots i tot el grup ha participat amb molta predisposició.
N'hem collit moltíssim i els hem deixat preparats per la setmana següent! 
 
- Ara ja sí, d
esprés de 5 mesos des que els vam plantar a l'hort de l'escola i de regar-los i calçar-los durant tot aquest temps, els dos grups de TVA ens disposem a preparar la Calçotada, enguany el dijous 18 de març, ja que tradicionalment la fem pels volts de Sant Josep.  


Durant tota la setmana hem estat preparant aquest gran esdeveniment:

- El dia de compres, dimarts, vam anar al Mercat de Sarrià, amb la llista per comprar els ingredients per fer la salsa i les postres.- El dimecres a taller de Cuina vam fer la salsa pels calçots amb la nostra recepta de sempre, que queda boníssima. Us compartim la recepta per si us animeu:

També vam preparar de postres el Flam de Pinya que podeu trobar al Receptari Inclusiu, ens surt sempre molt bo i tenia una pinta... que ens va costar esperar al dia següent per menjar-nos-el!Per fi va arribar el dijous 18 i tot el grup, ens vam distribuir les feines per poder gaudir del dia.
Aquest any per la climatologia, amb risc de pluja i el fred que feia no vàrem poder fer la tradicional Calçotada a l'exterior i la vam haver de fer dins l'escola. 
Vam fer els calçots al forn, així també vam aprendre una manera diferent de fer-los, i la veritat és que ens vam quedar molt bons. Vam preparar-ho tot per dinar plegats a l'aula de la TVA1 i vam tenir un convidat especial, en Jordi Lobo, que aquest curs és el seu últim any perquè es jubila, ens ho va explicar i va respondre moltes qüestions que tenien els alumnes. Ens ha fet molta il·lusió que vingués a dinar amb nosaltres i compartir la Calçotada amb ell.


Ha estat un dia extraordinari, amb molt bon ambient, compartint la satisfacció de la feina feta al llarg d'aquests mesos amb molt bon resultat!


Secció TVA

Comentaris