Passa al contingut principal

HA ARRIBAT EL MONSTRE DE COLORS AL CICLE MITJÀ

A la classe de Cicle Mitjà hem conegut un personatge ben curiós i divertit que dóna nom al conte "El Monstre de Colors".

   

És un conte infantil amb el qual hem començat a treballar les emocions dels infants. El monstre d'aquesta història no és gens perillós ni fa molta por. Senzillament, té els seus problemes i són els nens que aprenen a identificar i a expressar el que li passa. El monstre s'ha fet un embolic amb les emocions i ara li toca desfer l'enrenou. És una història senzilla i divertida que introdueix petits i grans en el llenguatge de les emocions.

Pretenem amb aquest conte desenvolupar un sentit positiu de si mateixos i aprendre a regular les emocions a través de diferents expressions com la visual i plàstica, l'expressió corporal i a través de la comunicació i el llenguatge verbal.

Activitat 1 - Llegim el conte.

Les primeres sessions de treball les hem dedicat a conèixer la història: quins són els seus personatges, què li passa al protagonista, com se sent, què decideix fer i com l'ajuda la seva amiga.
Per això hem introduït el conte a partir de diverses activitats i materials com són la projecció del conte en dibuixos animats, titelles, o il·lustracions que representen el conte. També amb material tangible com són diferents llibres de l'autora, Ana Llenàs, en format clàssic i en format desplegable. També els hem presentat unes làmines manipulables amb una versió reduïda de la història. Tot aquest material l'hem anat presentant en les sessions dedicades al centre d'interès que treballem a l'aula els dilluns al matí i ho hem anat fent en llengua castellana i llengua catalana de forma alternada.

L'Ainhoa, l'Ibai i el Gerard miren el conte interactiu.

A la sessió dels dilluns expliquem el conte amb el suport visual. El Liam reconeix el monstre de color rosa amb el material tangible i la projecció del personatge.

Activitat 2 - Mural del monstre de colors.

Ara ja coneixem el personatge principal de la història i a la classe de plàstica hem pintat entre tots un monstre molt gran amb pintures de colors per penjar a la classe. Cada nen ha escollit un color i ha pintat com més li ha agradat un tros del dibuix.

El Gerard i l'Ainhoa pinten amb pinzell el dibuix. El Liam ha escollit el color groc i l'Ibai el color blau.

L'Edward ens ensenya el resultat.

La segona part de l'expressió plàstica ha consistit en pintar de forma individual cada un dels personatges associant a cada emoció un color

L'Ainhoa pinta de vermell el monstre enfadat i el Liam de color verd el monstre tranquil seguint el model que tenen al costat.

El Gerard, l'Ibai i l'Edward pinten el monstre de colors amb ceres de tots colors i de forma lliure.

Activitat 3 - Expressem les emocions.

Continuem treballant en la sessió dedicada al centre d'interès la identificació de les 5 emocions i associar cada una als colors que la representen.
Ara ja podem posar nom a les emocions i empatitzar amb les expressions del monstre.
Per això hem anat presentant el tros del conte que correspon a cada emoció expressant o representat l'emoció per ells mateixos o amb ajuda de l'adult.

El blau per a la tristesa...
L'Edward expressa la tristesa imitant el plor del monstre blau.

El verd per la calma i tranquil·litat…
L'Ibai gaudeix d'un moment de calma amb el conte acompanyat de la Mireia. L'Ainhoa somriu en veure el monstre verd tranquil.

El groc per l'alegria...
El Liam reconeix el monstre groc de l'alegria amb un somriure.

El rosa per l'amor...
El Gerard es mira al monstre rosa i la seva amiga. Mireu quina expressió més dolça hi posa!

Activitat 4. Pots amb emocions.


Un cop penjat el monstre de colors al mural, amb l'objectiu d'identificar les 5 emocions bàsiques hem convidat als nens a col·locar el pictograma de cada emoció al pot del color corresponent. També hi hem penjat els fils de llana que representen cada emoció i que han ajudat al protagonista de la història a desfer l'embolic.

El Gerard col·loca el pictograma que expressa la calma al pot corresponent i el Liam el pictograma per expressar la ràbia al pot vermell.

Activitat 5. Treball d'aula en grups flexibles.

Els dimarts al matí els alumnes de Cicle Mitjà dividim el grup i treballem en dos espais diferenciats i així podem aprofundir en aspectes d'aula, alhora que treballar la concentració i l'autonomia en la feina. El conte "El Monstre de Colors" és un centre d'interès motivador pels nens a l'hora de treballar continguts propis de l'etapa com són la motricitat fina i la grafomotricitat, tot respectant el moment evolutiu i objectiu de treball de cada nen.

Per treballar la grafomotricitat fem prèviament activitats i propostes de motricitat fina, en què especialment es fa treballar els braços, les mans i sobretot els dits.

L'Ibai treballa la motricitat fina enfilant el monstre de colors.

A mesura que el nen passa d'un traç descontrolat, a un traç més controlat on s'adona que hi ha una relació amb els moviments que fa, és a dir comença a ser conscient de la seva coordinació visual i motora.
Realitzar correctament el traç s'aprèn fent traços d'esquerra a dreta, de dalt a baix, i es va evolucionant fent onades, cercles, bucles... fins que s'arriba a la complexitat del trac de les lletres, les síl·labes, les paraules...
I per posar-ho en pràctica hem treballat amb material que hem confeccionat en motiu del conte i amb el que hem proposat als infants resseguir primer amb el dit i després amb retoladors veleda que els encanta...
El Liam practica el traç amb el dit en ziga-zaga i el Gerard segueix les onades.

L'Edward treballa amb el traç d'esquerra a dreta. L'Ainhoa treballa amb el traç de dalt a baix.

Aquest mes de febrer ha estat una molt bona ocasió per aprofundir amb el personatge amb motiu de la festa del Carnestoltes. Tots els nens i mestres del grup ens vàrem disfressar de monstres de colors i ho vam gaudir molt!!


Seguirem treballant amb les emocions acompanyats del Monstre de Colors perquè amb ell aprenem a identificar i expressar les nostres emocions i això aporta beneficis als nens i al grup de Cicle Mitjà.

Per acabar us volem deixar els següents enllaços perquè pugueu veure el material amb el qual estem treballant a l'aula i ben segur que hi trobareu material interessant per compartir amb els vostres fills i filles. 
Fins aviat!

Enllaços: 
1. Cuento animado (castellano). Peques juguetes y sorpreses.
2. Conte animat (català). M. Rosa Vidiella
3. Canción infantil El monstruo de colores (castellano). Juan Muñoz.
4. Canción con pictogramas (castellano). Carmen Casado.
5. Canço El monstre de colors (català). TEAnimación.

Grup Cicle Mitjà

Comentaris