A l'etapa de la Transició a la Vida Adulta (TVA) tenim una tradició molt esperada: "La Calçotada"
En aquesta entrada us expliquem tot el procés fins arribar al gran dia de La Calçotada:
Al setembre com cada inici de curs, la Lupe, mare de l’Enric, ex-alumne de l’escola, ens porta els calçots per poder-los plantar a l'hort de l’ Escola. Aquest any hem anat a buscar-los a casa seva i els nois de la TVA molt agraïts els vàrem deixar a la caseta de l'hort pel dia de la plantada tenir-los a punt. Estem molt agraïts a la Lupe i l'Enric per la seva generositat.
El següent dia de taller d'hort tot el grup vam preparar l'espai per fer la plantada:
En primer lloc, per tal de plantar calçots vam preparar la terra adequadament, ja que ha d'estar ben llaurada i ben esponjosa. Hem hagut de fer els solcs, deixant una separació d'uns 70 centímetres entre un i altre. Va ser una feina molt dura, però que entre tots ho vam deixar molt ben preparat!
Al següent dia del taller d’hort tocava plantar les cebes, és important fer-ho en el lloc adequat: La ceba es planta al fons del solc, no a la part alta. El perquè de plantar així les cebes per a calçots és força senzill: durant el cultiu dels calçots els haurem de "calçar", i això ho farem amb la terra que ha quedat als costats de les cebes. La distància que s'ha de deixar entre una ceba i l'altra és d'aproximadament un pam: uns 20-25 centímetres. No s'ha de tallar el cap de les cebes. Això accelera massa la sortida del brot, i no és convenient, s'ha de deixar que segueixi el seu procés natural.
Un cop ho tenim tot plantat, ja podem començar a regar. S'ha de regar amb força aigua, un parell de cops per setmana estarà bé si volem que es facin grans. Regàvem els dimarts al migdia y els dijous a la hora del taller de l’ hort.
Durant tot el procés de creixement del calçot, d'octubre a març, els hem anat calçant i regant. Hem anat veien com cada vegada es feien mes i mes grans; i així també anaven creixent les ganes de que arribés el dia de la calçotada per menjar-nos-els i constatar la feina ben feta!
Quan ha arribat març, per fi toca collir els calçots i tot el grup ha participat amb molta il·lusió i ganes. Vam tenir sort, ja que el dia ens va acompanyar amb un sol radiant.
N'hem collit moltíssims i els hem deixat preparats per al dia de preparar-los!
Ara ja sí, després de 5 mesos des que els vam plantar a l'hort de l'escola i de regar-los i calçar-los durant tot aquest temps, el grup de la TVA ens disposem a preparar la Calçotada, enguany el dijous 14 de març, ja que tradicionalment la fem pels volts de Sant Josep.
Durant tota la setmana hem estat preparant aquest gran esdeveniment:
El dimarts 12 de març, dia de compres, vam anar a l’Illa Diagonal, amb la llista per comprar els ingredients per fer la salsa i les postres.
El dimecres 13 de març, a taller de Cuina vam fer la salsa pels calçots amb la nostra recepta de sempre, que queda boníssima.
També vam preparar de postres el flam de pinya que podeu trobar al Receptari Inclusiu. Ens surt sempre molt bo i, tot i que va costar treball no menjar-nos-el, el vam guardar a la nevera fins al dia següent.
Per fi va arribar el dijous 14 i tot el grup, ens vam distribuir les feines per poder gaudir del dia. Aquest any la climatologia acompanyava i hem pogut gaudir de la calçotada a l'espai del fòrum preparant els calçots a la barbacoa, la veritat és que ens vam quedar molt bons.
Vam preparar-ho tot per dinar plegats a les taules de l’espai del fòrum i vam podem convidar a un ex alumne i a ex professionals de l'etapa de la TVA. Així doncs van poder venir la Fina i el Jordi Lobo, a més de l'Enric. Ens ha fet molta il·lusió que vinguessin a dinar amb nosaltres i compartir la Calçotada amb ells.
El dia no va poder anar millor, compartint la feina feta durant tot aquest temps de treball. A mes, la companyia dels convidats ens va fer molta il·lusió, amb les seves histories de l’ Escola.
Ha estat un treball dur i de constància, on una vegada mes la TVA ha aconseguit un molt bon resultat i ha pogut gaudir d’un dia molt i molt especial!
Secció TVA
Qué bonito es saber
ResponEliminaMagnífic reportatge, magnífic ambient i magnífica feina nois i noies !! Heu treballat molt ! I gràcies per convidar-me .
Elimina👌☺
Elimina